ArchitectuurEcologisch levenEcologisch wonenLifestyle

Utrecht legt voedselbos aan in woonwijk

Geweldig toch hoe de gemeente Utrecht vooruit denkt. Van dit soort verbindende projecten worden we alleen maar blij.

Utrecht krijgt een voedselbos midden in een woonwijk. Het voedselbos wordt ruim 15.000 m2 groot en komt in de woonbuurt Rijnvliet in Leidsche Rijn. Ook de openbare ruimte wordt in Rijnvliet ingericht vanuit het voedselbosprincipe: waar het maar kan komen bomen en planten die bijvoorbeeld eetbare vruchten dragen. Dat een voedselbos volledig is geïntegreerd in een woonwijk is een primeur voor Nederland, en uniek in Europa. Vandaag is het plan voor de inrichting van het centrale voedselbos bekend gemaakt. Het wordt een plek waar straks natuur, spelen en educatie samenkomen voor de hele wijk.

Het plan is tot stand gekomen naar aanleiding van de wens van wethouder Kees Geldof om huidige bewoners van de Rijksstraatweg en toekomstige bewoners van Rijnvliet te betrekken bij de invulling en inrichting van de openbare ruimte van de nieuwe wijk. Of hoe samen nadenken over de toekomst loont.

Inrichting centrale voedselbos
In het centrale voedselbos komt naast veel groen ook ruimte om te spelen en recreëren. De historische buurtboomgaard is in het plan geïntegreerd. Het behoudt zijn open karakter en krijgt een trapveldje met tribune. Hier kunnen buurtbewoners samenkomen en bijvoorbeeld picknicken. Er komen ook (water)speelplekken en de basisschool van Rijnvliet krijgt een buitenleslokaal waar leerlingen over de natuur kunnen leren. Begin volgend jaar start de aanleg van het noordelijk deel van het centrale voedselbos, dat grenst aan de basisschool en de Metaal Kathedraal.

Rijnvliet, de eetbare woonbuurt
De bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaalkathedraal kwamen met het idee om in Rijnvliet een voedselbos te maken. Samen met de gemeente is een bijzonder concept voor de openbare ruimte uitgewerkt: de eetbare woonbuurt met een centraal voedselbos. Eind 2019 is het schetsontwerp voor het centrale voedselbos voorgelegd aan de bewoners van Rijnvliet, de Rijksstraatweg en het Kindcentrum Rijnvliet. De reacties en opmerkingen die werden opgehaald, zijn gebruikt voor het definitieve ontwerp van het voedselbos.

Wil je als een bladeren?

Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
X
X
X
X