Masterclass

Masterclass James White en hoe eten planten echt… Wat met bemesting?

Wie mij een beetje kent weet dat ik grote fan ben van Christine Jones en ik ga ervan uit dat we haar ooit eens in onze contreien mogen verwelkomen. Ondertussen probeer ik mijn kennis achterstand bij te benen. Ik volgde een opleiding bio-boer en Fytolicentie (geloof het of niet, maar van de license to kill heb ik veel opgestoken) en nu volg ik nog een opleiding wijnboer. Op de agenda staat nog een echte permacultuur reeks met Geoff Lawnton. De man die van woestijnen groene plekken maakt. Dichter bij huis ben ik gezegend met groen pioniers Bart Backaert, Wim Peeters en nog een paar gelijkgezinden die ik dankzij die opleidingen ontmoet en tegenkom. Heerlijk om te leren van iedereen.

Nu in de opleiding wijnboer is de zoektocht naar ziektepreventie en ‘Integrated Pest Management’ een hot topic omdat als wijnbouwer ziekten en plagen een dagelijks gevecht zijn om jouw kostbaar plantgoed te bewaren. Maar ik hoor bitter weinig in de opleiding waarom die ‘stokken’ zo vatbaar zijn voor zieken. Uiteraard speelt de bodem een rol, maar James White legt uit dat planten eigenlijk bacteriën cultiveren om de microben te voeden zodat de microben worden aangetrokken. Afhankelijk van wat de plant nodig heeft kunnen ze andere signalen uitsturen.

Planten in het wild hebben geen bemesting nodig. Dus je kan je afvragen waarom we doen wat we doen en wat die externe ‘bemestingstechnieken’ teweeg brengen. Planten zijn slimmer dan we denken.

Meer dezelfde topics

Back to top button